湿地旁的禅修馆  

禅修馆的任务书是在一片湿地旁的社区里,利用几间毛坯底层商铺,改造设计成一处禅修馆,定期举办茶道,香道,花道,瑜伽等课程活动,让业主得以从忙碌的日常生活节奏中抽离,放松,观想。禅修馆与基地旁的湿地自然保护区之间被一条社区商业街相隔。因而,项目立意以观念中的联想来回应湿地景观,而非直接的视觉关联。建筑空间的策略是在现存的空间中布置分散功能体量,并限定出连续的公共空间,同时将商铺中原有的结构立柱隐藏于体量之内,根据每个房间的特性赋予其新的意义。

Meditation Hall

The meditation space was built in a row of six disused retail units that are separated from the sprawling wetlands by the busy commercial area, which leads to the decision to build an inward world within the site’s existing structural framework. This invites guests to think of the wetland instead of having directly view towards it.The architectural strategy here was to diffuse the volume, divide spaces into continuous but circuitous public spaces without retrieving the original structure, upon which new meanings were casted in the individual rooms.

项目地点  河北省沧州市南大港,碧桂园凤凰生态城
项目类型  商业建筑,室内设计,立面改造
建筑面积  600平方米
项目周期  2018

Location: Huanghua, Cangzhou, Hebei, China
Category: Commercial, Interior, Facade Renovation
Area: 600.0 m2 
Year: 2018